Associació Salvem La Tossa


Dies esperant la resposta de l'Alcalde a la Carta Oberta
008134
 
El nou disseny de www.latossa.org

 

Origen

Des del seu naixement, l'Associació Salvem La Tossa, ha sigut fidel al mateix principi: INFORMAR. Aspecte de la web del 2002

 • INFORMAR des del dret a la lliure expressió, i el respecte a la veritat, per a servir al principi de la lliure circulació d'informació;
 • INFORMAR perquè, si la informació és poder, la manca d'informació genera injustícia;
 • INFORMAR perquè des de l'administració pública municipal no s'està fent;
 • INFORMAR perquè no tenim res que amagar;
 • INFORMAR per a convéncer; no per a imposar;
 • INFORMAR per a que la ciutadania dispose dels elements de judici necessaris per a poder crear la seua pròpia opinió;
 • INFORMAR perquè els ciutadans recuperen el dret a participar en la vida municipal;
 • INFORMAR per a que tots, amb plena responsabilitat i coneixement, siguem capaços de triar el model de societat en la que volem viure.

Com no podia ser d'altra manera, la web és un reflexe de la filosofia de l'associació. I es vol que siga una ferramenta útil en el treball d'informar sobre la problemàtica del projecte de macrourbanització amb camp de golf inclòs que una promotora, amb la complicitat de l'Ajuntament de Benicarló, pretén instal·lar al paratge benicarlando de La Tossa.

Conscients de les possibilitats que ofereix Internet i les tecnologies de la informació, l'Associació Salvem La Tossa emprenia la creació i desenvolupament d'un lloc web només acabava de nàixer. El 12 de març de 2002 es presentava al públic aquesta web sota el domini www.salvemlatossa.org

La quantitat d'informació -notícies, informes, activitats, articles, ...- generada al voltant de l'associació que s'ha anat incorporant a la web ens han dut a fer-li una restructuració. Amb la intenció facilitar al màxim l'accés als contiguts, nous i revisats, hem desenvolupat aquesta web que incorpora un nou disseny estètic, una nova distribució de la informació i afegeix alguns apartats de nova creació.

Directrius de disseny

Les decisions de disseny de la web s'han pres des de la perspectiva de l'objectiu principal: informar. Per tant, l'accés fàcil, ràpid i senzill amb caràcter universal havia de ser el distintiu de totes i cada una de les pàgines de la web.

Grafisme

Gràficament, s'ha optat per una estètica senzilla que harmonitza amb el color distintiu de l'associació. Per a facilitar la lectura en pantalla, s'ha seleccionat una tipografia tipus sans-serif i una paleta de colors per al fons, el text i els enllaços molt contrastada.

S'ha redissenyat la zona superior destinada a la presentació de l'associació i els elements de navegació, incloent-hi una veritable pàgina d'inici.

Usabilitat

Per augmentar la facilitat d'utilització de la web, en el disseny de la nova versió s'han utilitzat les més novedoses tècniques publicades en matèria d'usabilitat. Aspectes com les dimensions i la ubicació dels elements, el color, la tipografia, la redacció del text i el format de presentació de les dates s'han escollit amb cura per fer més senzilla la navegació.

Totes les pàgines de la web presenten un disseny líquid de tal manera que s'adapten a pràcticament qualsevol tamany i resolució de pantalla sense pèrdues notables de comoditat d'ús (a partir d'una finestra de visualització de 400 píxels d'amplària i 150 d'altura es pot navegar per la web). Separant el contigut del disseny mitjançant l'ús de CSS relatius, la web és capaç de respectar les preferències de navegació especificades per l'usuari sense que afecte negativament la navegabilitat. D'aquesta manera, es fa més fàcil l'ús de la web per part de tot tipus d'usuaris (com, per exemple, aquells pateixen algun tipus de deficiència visual).

Accesibilitat

S'ha possat especial atenció també en augmentar l'accesibilitat de la web per part dels col·lectius discapacitats. Hem de reconèixer, però, que encara ens queda treball per aconseguir una web que ens satisfaga completament respecte aquest punt.

La pàgina d'inici

El canvi més evident respecte la versió anterior el trobem en la incorporació d'una veritable pàgina d'inici que fa més cómode arribar a tots els continguts i a la qual es pot accedir des de qualsevol pàgina interior.

Aspecte de la pàgina d'inici actual La pàgina d'inici mostra al visitant la informació més rellevant en cada moment. S'ha estructurat seguint les directrius del prestigiós expert en usabilitat Jakob Nielsen. Sota la capçalera identificativa del lloc web que ocupa la part superior de la pàgina s'hi troben diversos apartats clarament identificables gràcies a l'ús d'un llenguatge clar i de fàcil lectura i a una distribució meditada dels diversos apartats.

Els apartats principals

L'apartat La Tossa amenaçada inclou informació resumida sobre el Camp de Golf i la Macrourbanització, el Manifest per la protecció de La Tossa, la campanya de Recollida de firmes, i les Al·legacions presentades a l'homologació del Pla General d'Ordenació Urbana de Benicarló que contempla la destrucció del paratge de La Tossa, amb enllaços a les respectives seccions on s'amplia la informació.

L'apartat de Notícies presenta al navegant l'última hora respecte l'estat del projecte, les mobilitzacions o les activitats de l'associació.

L'Associació Salvem La Tossa també té un lloc en la pàgina d'inici des del qual oferir breument informació sobre els objectius, els estatus, les conferències, les excursions, les xerrades, les jornades al carrer, ... que organitza. També inclou enllaços a les pàgines des de les quals poden enviar-se suggeriments, assabentar-se de com col·laborar amb l'associació o conèixer qui l'ajudat desinteressadament.

Sota l'aclaridor títol Altres col·lectius hi apareix un recull d'enllaços a les webs d'altres associacions, entitats o organitzacions socials persequeixen objectius similars als de l'associació.

Altres seccions

La part dreta de la pàgina d'inici l'ocupen els enllaços corresponents a les seccions de documentació, que inclou els articles publicats per l'associació, legislació i informació disponible a Internet relacionada amb l'associació.

La web estrena una nova secció dedicada específicament als professionals dels mitjans de comunicació: la Sala de Premsa. En ella és recull totes les notes i comunicats oficials de premsa de l'associació. Per la seua part, la secció Reculls de premsa incorpora una selecció de les notícies aparegudes en premsa relacionades amb l'associació.

Pel que fa a la pròpia web, també hi disposa d'un apartat on es publiquen les novetats que s'hi van afegint. I un, aquest, on s'explica el nou disseny. Inclou, també, d'un enllaç per facilitar la votació a la candidatura presentada als premis Tabarca que convoca l'Universitat d'Alacant.

Carta oberta

Per últim, cal assenyalar que en la pàgina d'inici continua apareixent el comptador de dies transcorreguts sense reposta de l'alcalde de Benicarló a la carta oberta que se li va remetre el mateix dia que es presentava la primera web. A nosaltres ens ha donat temps de fer una nova versió de la web. Imaginem que la resposta, quan arribe, serà ben llarga ;-)

Les pàgines interiors

La navegació per les pàgines interiors és similar a la que es feia servir en la versió anterior. Des del menú a l'esquerra de la pantalla es pot accedir a les diferents seccions de la web, mentre la zona principal es destina a la presentació de continguts.

Totes les pàgines interiors disposen d'un enllaç amb la pàgina d'inici associat al logotipo de l'associació (com aconsellen les directrius d'usabilitat).

Tecnologia

Per tal d'aconseguir una bona velocitat de navegació, s'ha intentat generar l'especificació HTML més lleugera possible de cada pàgina de la web, però sense oblidar les imcompatibilitats que generen les diferents versions de navegadors que, desgraciadament, no s'ajusten als estàndards del World Wide Web Consortium.

Les pàgines no estan optimitzades per a un navegador web en concret sinó, que d'acord amb la filosofia Any Browser Campaign s'han "optimitzat" per a tots els navegadors. Així, es pot aconseguir una bona usabilitat amb la majoria de navegadors.

La web s'ha desenvolupat utilitzant exclusivament software lliure:

 • llenguatge de programació: PHP
 • editor de texts: vi
 • tractament digital d'imatges: GIMP
 • plataforma de desenvolupament: GNU/Linux

i s'executa sobre el servidor web lliure Apache en un equip controlat pel sistema operatiu GNU/Linux.

Conclusions

La nova versió de la web de l'Associació Salvem La Tossa, www.latossa.org, desenvolupada emprant software lliure, i recolzant-se en provades tècniques d'usabilitat, pretén fer més fàcil, a tot aquell que ho, vullga apropar-se a l'associació i a la problemàtica encentada al voltant de la pretensió de destruir sense cap justificació el paratge de La Tossa.

Benicarló, 18 de febrer de 2003

Àrea de Noves Tecnologies de l'Associació Salvem La Tossa

© Copyright 2002-2007 Associació Salvem La Tossa