Associació Salvem La Tossa


Dies esperant la resposta de l'Alcalde a la Carta Oberta
008165
 
Conferència "Vies pecuàries: passat, present i futur" de Jordi Valero

 

14 de juny de 2002

Ahir va tindre lloc al saló d'actes de la Caixa Rural de Benicarló la 2a conferència del I Cicle de conferències al voltant de La Tossa que organitza l'associació.

Jordi Valero, enginyer tècnic forestal i secretari del Lligallo General de Pastors i Ramaders de Catalunya i País Valencia, ens va parlar sobre el paper de les vies pecuàries en el desenvolupament de l'activitat ramadera transhumant. Fent un recorregut per la història i evolució de les vies pecuàries des de la creació el 1259 dels "lligallos" - agrupacions locals de ramaders - fins l'actualitat es va endinsar en la problemàtica de la transhumància incidint els valors culturals i històrics intrínsecs de les vies pecuàries que han adquirit en el decurs de 700 anys d'existència - ponts, margens, mollons, fonts, ... -. Es va referir a la precària conservació de les vies pecuàries, que sovint, s'han vist invadides per les carreteres, les vies de tren i fins i tot instal·lacions municipals, i els conflictes que això ha creat. Va destacar també les característiques d'inalienabilitat, imprescriptibilitat i inembargabilitat que confereix la llei a les vies pecuàries al temps que denunciava la falta d'efectivitat real de la llei. Finalment es va referir al futur de l'activitat ramadera transhumant lligada a la profesionalització del sector i la cerca de noves alternatives d'aprofitament com la creació d'una marca de qualitat de producte transhumant.

El proper dimecres 19 de juny, a les 20:30 al saló d'actes de la Caixa Rural Benicarló, dins del I Cicle de Conferències Al Voltant de La Tossa, està previst celebrar la xerrada "Noves perspectives sobre la regeneració del bosc a Castelló" a càrrec de Josep Pons i Portolés, llicenciat en Ciències Biològiques per la Universitat de València.

© Copyright 2002-2007 Associació Salvem La Tossa