Associació Salvem La Tossa


Dies esperant la resposta de l'Alcalde a la Carta Oberta
008134
 
1a Jornada Ornitològica a La Tossa

 

5 octubre 2002

El 5 d'octubre de 2002, amb motiu del Dia Mundial de les Aus, l'Associació Salvem La Tossa, APNAL-Ecologistes en Acció i SEO/Birdlife van celebrar la 1a Jornada Ornitològica a La Tossa.

L'activitat començava a les 7:30 del matí amb l'inici d'una marxa a peu des de davant de l'Ajuntament de Benicarló fins l'amenaçat paratge natural de La Tossa. En arribar, Juan José Muyas, membre de la Sociedad Española de Ornitología i anellador científic, va explicar als participants el procediment de l'anellament.

Els treballs d'anellament són fonamentals per l'estudi de les migracions de les aus, les preferències d'hàbitat, la despesa energètica, les variacions de pes i fins i tot, la diversitat d'especímens en funció de la seua ubicació geogràfica.

Els participants, que durant la jornada var formar part de les 600.000 persones que arreu del món es dedicaven a activitats similars, van poder presenciar l'anellament d'exemplars de barba-roig, oroneta, busquera i capellanet -una escassíssima però il·lustrativa mostra de la gran riquesa ornitològica existent a l'amenaçat paratge benicarlando-.

La segona part de la jornada va ser dirigida per Enrique Luque, membre d'Ecologistes en Acció del País Valencià, que va iniciar els participants en l'observació i estudi de l'ornitologia. També va informar als presents que segons estudis realitzats es desmostra que la construcció d'un camp de golf provoca la desaparició de la meitat de la diversitat de les espècies d'aus existents al lloc on s'ubica.

La Tossa amb una rica varietat d'hàbitats diferents -cultius de regadiu, de secà, pinar, matoll, ...- i la seua fisonomia oberta serveix d'espai per a l'alimentació, refugi i reproducció d'entre 60 i 100 espècies d'aus diferents: corcoret, barba-roig, busquera, oroneta, puput, mejafigues, àguiles calçades, o la curruca de cap negre, espècie endèmica i característica del paratge.

Durant l'observació ornitològica, activitat amb la qual va concloure la jornada, es va poder escoltar el cant de diverses espècies d'aus i contemplar en viu i en directe, per exemple, el vol de multitud d'oronetes, d'esparvers -o xoriguers- i d'un àguila perdiguera.

Des de l'associació volem agrair la bona acollida que els participants han dispensat a aquesta proposta i senyalar la significativa absència del regidor de medi-ambient del consistori municipal.

© Copyright 2002-2007 Associació Salvem La Tossa