Associació Salvem La Tossa


Dies esperant la resposta de l'Alcalde a la Carta Oberta
008053
 
Ramsar (Iran)

 

La Convenció relativa a les Zones Humides d'Importància Internacional, especialment com a habitat d'aus aquàtiques, es va signar a la ciutat de Ramsar (Iran), el 1971 i va entrar en vigor el 1975. La missió de la Convenció és "la conservació i l'ús racional de les zones humides a través d'accions a nivell nacional i mitjançant la cooperació internacional, amb la finalitat de contribuir a la conservació d'un desenvolupament sostenible a tot el món".

Ramsar és l'únic conveni mediambiental que es fa càrrec d'un ecosistema específic. A data 31 de desembre de 2000, la convenció contava amb 123 estats membres i molts altres estaven preparant la seua adhesió. L'estat espanyol va ratificar la Convenció Ramsar al 1982 i va inscriure en la llista de Zones Humides d'Importància Internacional els Parcs Nacionals de Doñana i Tablas de Daimiel i durant aquest any n'ha anat incorporant d'altres fins arribar a comptabilitzar-ne un total de 38, les quals abarquen 158.000 hectàrees.

Una part del Delta de l'Ebre va ser inclosa dins d'aquesta llista el 26 de març de 1993 amb una superfície de 7.736 ha constituïdes principalment per àrees naturals al voltant de la zona costera, coincidint amb la superfície del Parc Natural del Delta de l'Ebre i de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Els valors ecològics i les funcions del Delta de l'Ebre són nombroses. Cabria destacar la seua elevada biodiversitat i el fet de ser hàbitat per a 8 espècies de plantes i 69 de fauna vertebrada, en la seua majoria aus. En el cas de les aus, aquesta importància radica tan en el fet de ser àrea de cria (95 espècies nidificants) com d'hivernada, així com de descans per a la migració. S'han comptabilitzat en aquesta zona 220 espècies d'aus de les 600 existents a tota Europa.

D'altra banda, el Delta de l'Ebre està considerat com un ecosistema de vital importància en el context del sistema fluvial en què està immers, la conca de l'Ebre. Desenvolupa importants funcions de depuració de les aigües que apleguen a la mar i destaca com un dels sistemes més productius i de més biodiversitat de tot el traçat.

Cal recordar que la Convenció Ramsar (equivalent en natura als monuments declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco), va emetre un informe en el qual es reflexava que el transvasament de l'Ebre i els projectes previstos al Pla Hidrològic Nacional (PHN) tindrien conseqüències irreversibles, com la regressió del Delta, la salinització dels seus aqüífers i la degradació de la seua flora i fauna.

Durant la setmana del 18 al 24 de novembre es va celebrar a València una reunió internacional del conveni Ramsar. Amb motiu d'aquesta reunió, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va preparar una marxa a peu des de Reïnosa (Cantàbria) a València. Aquesta marxa blava va arribar a Benicarló el passat dimarts 19 de novembre, per a continuar al dia següent la seua trajectòria cap a València.

La marxa blava, juntament amb les dues rèpliques procedents de la conca del Xúquer i la del Segura, van confluir a València, on es va aprofitar la presència dels ministres comunitaris en matèria de medi ambient per a dur a terme una gran manifestació contra la política hídrica transvasista del govern i per reclamar l'adopció d'una Nova Cultura de l'Aigua. Decenes de milers de persones provinents principalment de Catalunya, l'Aragó, Andalusia, Navarra i Euskadi amb el suport d'un gran nombre de valencians que lluïen l'enganxina "Sóc valencià - Estic en contra del PHN" es van manifestar pacíficament per reinvindicar diàleg social, participació ciutadana i un model de societat més respectuós amb el medi ambient, el territori i els ciutadans.

El Col·lectiu Gamarús i l'Associació Salvem la Tossa conscients de la problemàtica que genera l'actual política hídrica del govern -no sostenible i gens respectuosa amb l'entorn- els desitgem molta sort en la seua lluita i els donem les gràcies pels esforços que estan fent per a conservar l'actual patrimoni natural i cultural de la conca de l'Ebre per a nosaltres i per a les generacions futures.

© Copyright 2002-2007 Associació Salvem La Tossa