Associació Salvem La Tossa


Dies esperant la resposta de l'Alcalde a la Carta Oberta
008053
 
Desenvolupacionisme sostingut

 

En nom del progrés -del progrés d'alguns, és clar- s'han comés autèntiques barbàritats. El Ministeri de Medi Ambient així ho reconeix en l'enlluernadora campanya publicitària de televisió que emet per fer-nos creure que hi treballen per un desenvolupament sostenible. En l'anunci es diu, referint-se a la humanitat: hem alterat el clima; hem alterat el curs de les aus migratòries ; hem dessecat rius; hem destruit boscs; ...

En nom del progrés, l'equip de govern municipal, de la mà d'empreses amb intencions obviament lucratives, s'ha pujat al carro dels macroprojectes urbanístics que fan bones les afirmacions de l'anunci ministerial. Si acaben urbanitzant La Tossa amb l'excusa del camp de golf, potser no alteraran el clima; potser no dessecaran un riu però hi contribuirà l'1,45 Hm3 anuals d'aigua que es consumiran; és més que probable que alteraran el curs local d'aus migratòries; i és segur que destruiran bosc i arrasaran un paratge natural.

En nom del progrés, 65 promocions urbanístiques com la de Terrazahar Golf & Resorts, sl arreu dels territoris de la Comunitat Valenciana -amb la LRAU- i de Múrcia -sense la LRAU-, augmentaran la demanda d'aigua en 50 Hm3 només per regar la gespa dels camps de golf. Com és possible que des d'aquestes dues autonomies ens queixem que patim d'escassesa d'aigua al mateix temps que augmentem les nostres demandes de recursos hídrics?

Les expectatives que genera l'arribada de més aigua mitjançant els transvassaments recollits al Plan Hidrológico Nacional, PHN, que el Govern de l'Estat impulsa ``por huevos'', han disparat la voracitat de recursos hídrics a les zones receptores. A la província d'Almeria, des de 1995 a 1999, s'ha augmentat sense autorització la superfície de cultius de regadiu en 14.000 ha. Aquests cultius il·legals necessitaran 70 dels 95 Hm3 d'aigua que el PHN preveu fer arribar a Almeria cada any procedents de l'Ebre.

¿No és més raonable seguir estratègies destinades a aprofitar millor els recursos que tenim, avançant així cap a un model de desenvolupament sostenible? Segons dades publicades per l'Instituto Nacional de Estadística, l'any 1999 es van perdre en tot tipus de xarxes de distribució 5480 Hm3 d'aigua, és a dir, més de 5 voltes el total del cabal que el PHN, contempla transvassar de l'Ebre. L'any 2000 a casa nostra, prop de la meitat de les 211.000 ha de cítrics es van regar per inundació.

Per sort, com quasi sempre, la societat civil conscient de la necessitat de preservar l'entorn en el qual vivim, amb el recolzament de la comunitat acadèmica i del món científic, va un pas per davant de les forces polítiques governants. Propostes com la Nova Cultura de l'Aigua, que planteja gestionar l'aigua com recurs i conservar-la com patrimoni, són interessants alternatives a l'actual model de desenvolupacionisme sostingut i insostenible que es promou des dels poders públics encarregats de decidir el destí de pressupostos multimilionaris.

En la mateixa línia s'expresa Domingo Jiménez Beltrán, Director Executiu de l'Agència Europea de Medi Ambient. En el seu document "Reflexions sobre el projecte de PHN" assenyala els greus defectes del pla, proposa alternatives i diu que "no es pot respondre a un demanda amb la que no s'ha fet cap esforç per racionalitzar-la". Tanmateix, afirma que "el PHN apareix com una mera justificació d'una opció (els transvassaments), [...] no respon a la lògica de la sostenibilitat [...] xoca frontalment amb el Tractat d'Àmsterdam que estableix com objectiu de la Unió Europea el desenvolupament sostenible".

Els poders públics, no contents amb la seua incapacitat gestora, intenten embarcarnos en una lluita territorial enfrontant veïns, en una maniobra barroera per desviar l'atenció de la societat de l'autèntica problemàtica. S'han preguntat, qui sortirà guanyant amb la construcció dels faraònics canals i embassaments projectats en el PHN? A qui beneficia la proliferació de grans transformacions agràries, d'urbanitzacions i de camps de golf?

© Copyright 2002-2007 Associació Salvem La Tossa